Næste side   Printervenlig version

Efter første dag på banen.

Efter første dag på pistolbanen har du fået mange nye informationer og det er svært at huske dem alle sammen. Det er meget man skal huske på en gang og det forventes ikke at du husker det hele. Dog kræves det at du husker sikkerhedsbestemmelserne og så meget som mulig af det andet.

For at hjælpe dig med at huske noget af det vigtigste af det med selve skydningen, så er her en lille huskeseddel som du kan printe ud. Du kan hente den som pdf fil her

Huskeseddel

Håndfatning

Pistolen holdes med et fast greb mellem håndflade og langfinger/ringfinger. Lillefinger og tommel skal være afslappede. Aftræksfinger må ikke røre skæftet. Aftrækket sker med blommen af pegefingeren ved et jævnt tryk vinkelret bagud. Håndleddet skal være låst og armen der holder pistolen skal være strakt.

Skydestilling

Man skal ha en skulderbreddes afstand mellem fødderne og fødderne skal være næsten parallelle i en vinkel på ca. 45° i forhold til retning mod skiven. Din vægt skal fordeles ligt på dine forfødder (ikke hælene) og du bør benytte flade sko som ikke støtter ankelen. Du skal ikke have overstrakte knæ eller vridning i kroppen. Hensigten er at bruge mindst mulig muskler. Den frie hånd placeres i linningen på bukser / nederdel foran på kroppen, eller man hægter tommelfinger i lomme eller bælte. Den frie skulder skal være afslappet. Husk samme sted hver eneste gang. Når pistolen hæves til skud drejer man hovedet mod skiven og løfter det en smule, sigter og afgiver skuddet.

Sigte

Sigte foregår med begge øjne åbne og med lysgennemtrængelig afskærmning for det øje du ikke sigter med. Fokus skal være på det forreste sigtemiddel - kornet. Man må ikke fokusere på skiven, som skal stå som en "sløret klat". Man husker at det skal være en vandret sigtelinje, at der skal være lige meget luft på begge sider af kornet når man sigter og ser igennem kærven (det bagerste sigtemiddel). Kornet skal ligge på linje med øverste kant af kærv. Efter skuddet er det vigtigt at du ikke slipper aftrækkeren med det samme, men sigter dig ind igen på sigteområdet og derefter slipper aftrækkeren når du igen sænker våbenet til udgangsstilling som er 45° løftet arm. Sigteområdet er et ovalt område du tænker dig under den sorte cirkel. Du bruger mindre sigteområde jo mere trænet du er.

Aftræk

Aftræk skal ske med blommen af pegefingeren. Det er vigtigt at der er luft mellem pegefinger og skæfte. Når pistolen er løftet til sigteområdet finder du det hårde punkt på aftrækket. Herefter, samtidig som du sigter med pistolen i sigteområdet, øges vægten på aftrækket indtil pistolen går af. (Husk eftersigte og først at slippe aftræk efter at eftersigte er gennemført). Du må ikke forcere aftrækket. Aftrækket bør ske efter ca. 5 sekunder. Dersom det går mere en 10 sekunder bør du "sætte af" - sænke pistolen og starte forfra. Du skal tage mindst 3 vejrtrækninger mellem hvert skud når du træner præcision, også efter at du har "sat af".

Næste side   Printervenlig version

Af Arne Flåten. © 2003-2008