Næste side   Printervenlig version

1. lektion

Det første jeg vil begynde med er påklædningen.

Det er vigtigt at have en påklædning som er behagelig at have på. Man skal have i tankene at det er vigtigt at man står støt og ikke har svært ved at holde balancen og at det er nemt at indtage den samme position fra gang til gang.

Vi kan starte nedenfra med skoene. De skal være solide, men må ikke gå over ankelen for at afstive dette led. De skal have godt greb og ikke have glatte såler eller overdrevet tykke sådanne. Ej heller er høje hæler egnet. Man skulle tro dette var unødvendig at fortælle, men erfaring tilsiger at det bør nævnes. Såler må ikke være stive. (Træsko må med andre ord ikke benyttes.)

Bukser bør være behagelige og med store nok lommer til at man kan putte sin hånd ned i dem. Med andre ord er stramme, eller alt for vide, bukser udelukket. Dette er fordi at man som pistolskytte forsøger at fiksere de deler av sin krop man ikke skal bruge til noget. Skyder man med højre hånd, så skal venstre arm både være afslappet og fikseres på samme måde hver gang. Den bør helst befinde sig på forreste del af kroppen. Med andre ord kan man putte sin venstre hånd ned i lommen og beholde den der, i samme stilling, fra skud til skud. Man kan også hægte tommelfinger ned i lomme, belte eller et ekstra belte. Det er vigtigt at man også slapper af i skulderen og at den ikke er løftet. Den skal hænge.

Når det gælder jakke, så er det en fordel med en jakke som både er en smule stiv i det og samtidig behagelig at have på. Stivheden bliver udnyttet ved at den hjælper dig til at holde ryggen nogenlunde fikseret og i det hele taget hjælper dig til at stå så støt som mulig. Pas på at der ikke er åbning i hals eller erme hvor varme hylser kan gøre ret så ondt dersom de rammer og glider ind på kroppen når de bliver smidt ud af en pistol.

Min søn med sikkerhedsbrille på Du bør bruge sikkerhedsbriller for at hindre at eventuelle partikler eller varme hylster rammer dine øjne. Af og til kommer der lidt krudtslam ud af våbenet når man skyder og dette kan ramme dine øjne. Derfor bør du bruge en eller anden form for brille. Du kan bruge almindelige briller, solbriller med meget svag lys farve eller hvad man har lyst til. Du skal blot huske at de også skal beskytte dine øjne fra siderne. Og da du bør afdække det øje som ikke er dit sigteøje, så er dette en god sikkerhedsforanstaltning som også kan bruges til at fæste en sådan afdækning. (Se senere omkring dette.)

Min søn med hørværn på. Du skal bruge høreværn for at beskytte sin hørelse. Det kan være i form af øreklokker eller andre dertil egnede produkter. Man ser tit at der ikke bruges høreværn forskellige steder når skyttene skyder med luft eller med finkalibret (5,6 mm.) riffel. Skyttene mener at lyden ikke er så kraftig at det er nødvændig. Dette er en stor fejl. Selv en luftriffel laver støj mellom 90-100 dB og alle ved vel hvor det lovmæssige krav om brug af høreværn ligger, og hvorfor? (85dB) Og denne fejlen kan få følger som kun de som har Tinnitus kan fortælle om. Det er med andre ord ikke her man sparer på sine penge. I dag kan man købe høreværn med en svært god kvalitet. Selv har jeg brugt høreværn hele mit liv, men sandsynligvis var sådanne ikke af en god nok kvalitet i "gamle dager". Jeg har nemlig Tinnitus. Hos mig udtrykker Tinnitus'en sig som en meget høj hyletone, ligsom pause-signalet i et fjernsyn, bare højere. Denne lyd befinder sig midt inde i mit hoved og holder aldrig stille. Tit er den så generende at jeg ikke kan sove. Det skal bemærkes at høreværn med elektronik ER tilladt til stævner. Jeg bruger sådanne og bliver derved ikke fristet til at løfte på høreværnet under eventuel samtale, da kan jeg høre hvad som bliver sagt alligevel. Jeg anbefaler stærkt elektroniske høreværn.

Støj fra pistoler
Kaliber dB
25 ACP 155.0
32 LONG 152.4
32 ACP 153.5
380 157.7
9mm 159.8
38 S&W 153.5
38 Spl 156.3
357 Magnum 164.3
41 Magnum 163.2
44 Spl 155.9
45 ACP 157.0

Min søn med skydekasket på. Alt efter hvordan forholdene er ved skydebanen bruger man også skydekasket med skyggeklapper. En sådan skygge må ikke være længre end 10cm foran øjnene. Hensigten er at man ikke skal blive blændet eller i det hele taget se ting der foregår ved siden af en. Man forsøger at udelukke alle forstyrrende elementer. Derfor er der også klaffer på siderne sådan at man kan eliminere fortsyrrende elementer fra siden.

Jeg mener at det ikke er nødvendig at købe dyre mærkevarer til brug i denne sporten. Meget tit har man ikke brug for at købe noget andet end høreværn, et par briller og måske en skydekasket. Alt andet finder man ofte i sin allerede eksisterende garderobe.

Næste side   Printervenlig version

Af Arne Flåten. © 2003-2008