Næste side   Printervenlig version

Tjenestepistol - DSF

En stor tak til Claus Rittig for denne introduktionen til Tjenestepistol!

Disciplinen skydes kun med grov-kalibre:

Tjenestepistol klasser
SR Standard Revolver
FR Fri Revolver
SP Standard Pistol
FP Fri Pistol

I Standard klasserne skal våbnet overholde standard mål, og kun åbne sigtemidler er tilladt (korn og kærv). I Fri klasserne er optiske sigtemidler (rød-punkt sigte) og kompensator tilladt. Der er ingen klasseinddeling efter alder eller skydefærdigheder!

Skydningen består i 3 gange duelserie og 3 gange temposerie, afstanden til skiverne er 12,5m. Der er ingen prøveskud og funktionsfejl skal afhjælpes af skytten selv, og giver ikke omskydning!

Duelserien, der jo skal skydes 3 gange, er som finpistol duelserie, dog er der 2 skiver der hver skal have et skud hver gang de er fremme. Skiverne er fremme i 3 sekunder og væk i 7 sekunder og de kommer frem 5 gange, så der skal afgives 10 skud. Der er tvungen genladning, så efter skiverne har været fremme tredje gang (6 skud afgivet) skal våbnet genlades - ved pistol med et magasinskift, ved revolver med genladning med speedloader eller moonclip.

Temposerien, der også skal skydes 3 gange, starter ligesom duelserien med kantstillede skiver. Der er 5 skivesæt (5 gange 2 skiver) som hver skal have et skud, og der er tvungen genladning efter 5 skud. Skiverne er fremme i 15 sekunder. Man skal altså skyde på 10 skiver og genlade midtvejs i løbet af 15 sekunder, derfor skal genladningen foregår hurtigt! Man skyder fx. på de nederste 5 skiver først, genlader, og skyder derefter på de øverste 5 skiver.

Tips.

Under duelserien, hvor du skal skyde på to skiver på 3 sekunder, skyd på den nederste først. Rekylen får pistolen til at hoppe op så du naturligt sigter på den øverste skive.

Øv genladning mange gange. Det skal være rutine inden dit første stævne. Fyld pistolmagasiner helt op. De skal falde hurtigt ud af pistolen, så jo tungere de er, jo lettere går det.

Lad pistol-magasinet dumpe ud. Brug ikke tiden på at lægge det fra dig, lad det falde, mens du griber efter det nye magasin. Her sparer du op til et sekund, som du i stedet kan bruge på at sigte.

Revolver skal skydes double-action, der er simpelthen ikke tid til at spænde hanen hver gang.

Øv genladning med revolver mange gange, det er svært og det skal gå hurtigt.

Genladning af revolver:

  • Efter femte skud, læg venstre hånde under revolveren.
  • Med højre tommelfinger, tryk tromlelås frem.
  • Med venstre hånds pege- og langfinger tryk tromlen ud OG HOLD DEN HELT UDE, vip revolveren så løbet peger mindst 45 grader opad.
  • Med venstre hånds tommelfinger tryk ejectoren helt i bund.
  • Vip revolveren så den peger 45 grader nedad mens du tager speedloaderen med højre hånd. (Speedloaderen skal derfor stå ved din højre side, før du starter skydningen).
  • Tryk speedloaderen ned mod tromlen med højre hånd.
  • Tryk tromlen ind på plads med venstre tommelfinger.
  • Brug ikke tid på at rulle tromlen frem til næste klik, det er ikke nødvendigt.

Næste side   Printervenlig version

Af Arne Flåten. © 2003-2007