21-06-2006

Printervenlig version

Vitaminer

Vitaminer er organiske forbindelser som er livsvigtig for kroppen. Vitaminer kan ikke dannes i kroppen, så du skal spise eller drikke dem i små mængder.

Mangel på en vitamin kan føre til mangelsygdom. For eksempel er noen vitaminer vigtige for immunforsvaret ( hvor mottakelig du er for sygdom), mens andre er vigtige for normal vægst af hud, hår og negler.

Vitaminer kan deles ind i fedtløselige og vandløselige.

A, D ,E, K- vitaminerne er fedtløselige, og tages op i kroppen kun når du spiser fedtholdig mad.

B og C-vitaminerne er vandløselige, og tages nemt opp med vand.

For store doser af fedtløselige vitaminer kan være skadelig, da de hober sig op i kroppen. Spæcielt A og D- vitaminerne er giftige i store mængder.

  • A vitamin - retinol

    • Kilder
      • Grøntsager
      • Fed fisk
      • Sødmælk
      • Margarine
      • Lever - én gang om ugen skulle være tilstrækkeligt
    • Behov
      • 800-1200µg
    • Mangeltilstand
      • Nedsat nattesyn
      • Hudtørhed
      • Follikulær hyperkeratose
      • Nedsat modstandskraft ved infektioner
      • Døden
    • Betydning for
      • Betydning for synet. Det bruges til produktionen af et farvestof i øjets nethinde (synspurpur), der er nødvendigt for at kunne se i dunkel belysning. Synspurpur aktiveres, når lyset rammer øjets nethinde, hvilket skaber det elektriske signal, som via nervebanerne sendes til hjernen og bliver til et billede.
      • Vitaminet betydning for vækst, for dannelsen af nye sædceller og smagssansen.
      • Vigtigt for immunforsvaret, og imod bakterielle infektioner.
      • Modvirker tør hud.
      • Betydning for regulering af generne, og blandt andet derfor for fosterets udvikling af de forskellige organer.
  • Biotin - Tidligere H-vitamin

    • Kilder
      • Findes i de fleste levnedsmidler
      • Biotin produceret af bakterier i tarmen bidrager også til kroppens biotin beholdning.
      • Der er mest biotin i æggeblommer, indmad og visse grøntsager
    • Behov
      • 30-100 µg
    • Mangeltilstand
      • Grålig hud
      • Træthed
      • Muskelsmerter
      • Depression
    • Betydning for
      • Hjælpeenzym, som hjælper ved omsætningen af fedt og kulhydrater.
      • Hjælper også ved produktion af urinstof og omsætningen af aminosyrer.
  • D vitamin

    • Kilder
      • Fiskelever
      • Fed fisk
      • Fiskolje
      • Margarine
      • Mælk
      • Æg
      • Udover at D-vitamin findes i kosten, dannes det desuden i huden ved udsættelse for sollys. Om sommeren, når solen står højt danner huden masser af D-vitamin, men om vinteren er lysmængden i de nordiske lande for lille til, at vi selv kan danne tilstrækkelige mængder.
      • Den form af D-vitamin vi danner i huden er lidt anderledes, end den vi spiser. Det betyder, at den skal aktiveres i nyrerne og i leveren. Nyre- og leversygdomme kan derfor nedsætte evnen til at danne aktivt D-vitamin fra huden.
    • Behov
      • 5-10µg
    • Mangeltilstand
      • Osteomalaci - Deformering af knoglerne (knogleskørhed). Brud på de kalkfattige, skrøbelige knogler.
      • Tandforfald.
      • Muskelsvækkelse
      • Rakit hos børn
      • Øget autoimmun aktivitet og måske type 1 diabetes.
    • Betydning for
      • D-vitamin (Kalciferol) øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. D-vitamin Ser også ud til at spille en central rolle i at forhindre for høj aktivitet af immunsystemet.
      • Det er vigtigt, at calciumkoncentrationen i blodet reguleres nøje. Er calciumkoncentrationen i blodet for lav, kan det blandt andet medføre muskelkramper. D vitamin sikrer også den rigtige balance i immunsystemet.
  • E vitamin - tokoferol og tokotrienol

    • Kilder
      • Planteolier
      • Margarine
      • Æggeblomme
      • Smør
      • Nødder
      • Fisk
    • Behov
      • 8-11 mg
    • Mangeltilstand
      • Musketræthed, balance- og synsforstyrrelser.
      • Neurologiske udfald
      • Myopati
      • Akantocytose
    • Betydning for
      • E-vitamin stimulerer immunforsvaret.
      • E-vitamin beskytter fedtstoffer i kroppen mod at forharske.
      • E-vitamin beskytter desuden kroppens celler mod nedbrydelse fra skadelige stoffer fra fedtstofskiftet.
      • hæmmer blodets evne til at koagulerere.
      • E-vitamin kan måske også hæmme kræftcellers udvikling.
  • K vitamin

    • Kilder
      • Det findes i naturen i 2 former: Fyllikinon (kaldet K1-vitamin) findes i grønne planter.Menakinon (kaldet K2-vitamin), som laves af bakterier i tarmen. Fyllikinon er fedtopløseligt og optages over tyndtarmen. Det oplagres i små depoter i leveren.
      • Mørkegrønne grøntsager - avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer er gode kilder.
      • Andre kilder er lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt.
      • Tarmbakterier
    • Behov
      • ca.50µg
    • Mangeltilstand
      • Koaguleringsforstyrrelser - Øget tendens til blødning.
    • Betydning for
      • Central rolle i den komplicerede proces der får blod til at størkne (koagulation). Det er størkningsfaktorene protrombin, faktor VII, IX og X. Desuden er det vigtigt for dannelsen af andre proteiner .
      • Proteiner er bygget op af aminosyrer. Vitamin K ændrer en specifik aminosyre (glutamat) i nogle specifikke proteiner. Denne ændring gør proteinerne i stand til at binde kalcium, hvilket er essentielt for blodets størkningsproces.
      • Vitamin K har en vigtig rolle i dannelsen af andre proteiner som for eksempel osteokalcin, der muliggør kalkaflejringen i knoglevævet.
  • B1 tiamin

    • Kilder
      • Cerialier
      • Bælgvægster
      • Svinekød
    • Behov
      • 1,0-1,6 mg
    • Mangeltilstand
      • Nedsat appetit
      • Koncentrationsbesvær
      • Træthed
      • Irritabilitet
      • Vægttab
      • Forstoppelse
      • Nedsat muskelkraft
      • Prikken og stikken i fingre og tæer.
      • Våd eller tør Beriberi. (Tør: symptomerne er nervebetændelse, muskelsvækkelse, og gangforstyrrelser. Våd: svækker hjertet, hvilket betyder, at der ophobes vand i kroppen.)
      • Wernickes encefalopati - taleforstyrrelser, dobbeltsyn og gangbesvær. Det kan ende med døden.
      • Korsakoffs sindssygdom - permanent hukommelses besvær.
    • Betydning for
      • Vigtig komponent i energistofskiftet.
      • vigtig i omdannelsen af kulhydrat til druesukker (glukose). Når druesukker forbrændes af kroppen, skabes energi der er vigtig for at blandt andet hjerte, hjerne og muskler kan fungere.
  • B2 Riboflavin

    • Kilder
      • Mælk, mejeriprodukter
      • Ost
      • Kød, lever og Nyrer
      • Æg
    • Behov
      • 1,3-1,7 mg
    • Mangeltilstand
      • Angulære stomatit - betændelseslignende revnedannelse i mundvige og på læber
      • Cheilose
      • Mathed og træthed.
      • Glosittis - tungebetændelse med misfarvning af mundslimhinden
      • Seborré - skællende og fedtet hud
    • Betydning for
      • B2-vitamin er en vigtig bestanddel af to forskellige coenzymer kaldet FAD og FMN, som indgår i en række enzymsystemer nødvendige for kroppens celler, når der skal omsættes energi. Vitaminet er derfor vigtigt i omsætningen af især protein, men også fedt og kulhydrater.
      • B2-vitamin har også betydning for vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt for synet.
  • B6 Pyridoxin

    • Kilder
      • Lever
      • Cerialer
      • Kød
      • Bananer
      • Grøntsager
    • Behov
      • 1,2 mg for kvinder 1,5 mg for mænd.
      • Behovet for B6-vitamin afhænger af, hvor meget protein du spiser. I virkeligheden skal behovet regnes ud for den enkelte person, fordi B6-vitamin bruges i omsætningen af de næringsstoffer, man spiser. Hver gang man spiser et gram protein skal man have 0,015 milligram B6-vitamin.
    • Mangeltilstand
      • Perifer neuropati
      • Kramper af samme type som man ser ved epileptiske anfald.
      • Mikrocytær anæmi - en type blodmangel, hvor de røde blodlegemer (erythrocytterne) har formindsket volumen. Forekommer blandt andet også ved jernmangel.
      • Hudforandringer.
    • Betydning for
      • Forebygger årforkalkelse
      • Sikrer transporten af avfaldstoffer i blodet
      • B6-Vitamin er en fælles betegnelse for tre kemisk beslægtede forbindelser, pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin. Disse tre stoffer omdannes alle til to hjælpeenzymer i kroppen, der deltager i omsætningen af proteinets enkeltdele (aminosyrer), fedt og kernesyrer (dna). Når du køber kosttilskud med B6-vitamin, står der som regel pyridoxinhydrochlorid i stedet for B6-vitamin på indholdsfortegnelsen.
      • I nogle tilfælde bruges store doser B6-vitamin mod menstruationssmerter.
  • B12 Cyanocobalamin

    • Kilder
      • Lever
      • Æg
      • Kød
      • Fisk
      • Ost
    • Behov
      • 2 µg
    • Mangeltilstand
      • Pernisiøs anæmi
      • B12 vitaminmangel, for eksempel hos vegetarer eller veganere, er normalt mange år om at udvikle sig. Dels fordi leveren opbygger et lager af B12-vitamin og dels på grund af det store genbrug af vitaminet. Mangeltilstande af lettere grad giver symptomer uden at resultere i blodmangel.
      • Hos ældre forekommer en demens-tilstand, der skyldes B12-mangel, og den kan effektivt behandles med tilskud af vitamin
      • Rød, irriteret eventuelt afglattet tunge.
      • Nedsat smagssans.
      • Fordøjelsesbesvær, luft i maven, ændret afføringsmønster ofte diare.
      • Ændret eller nedsat følesans.
      • Nedsat vibrationssans (man kan ikke mærke en stemmegaffels svingninger).
      • Efterhånden går tilstanden over i gang- og koordinationsbesvær med spastisk lammelse. Der kan tillige forekomme psykiske symptomer med svingtende hukommelse, depression og demens. Nogle mennesker med B12-mangel vil som det første få symptomer fra nervesystemet.
    • Betydning for
      • Biokemisk betydning for omsætningen af fedt og de aminosyrer, der udgør proteiners byggesten.
      • Er nødvendigt når cellerne skal dele sig. De røde blodlegemer hører til de celler, der oftest deler sig, og sværere mangel på B12-vitamin giver derfor blodmangel.
      • Er nødvendig for nervernes vedligeholdelse og nydannelse.
  • Folinsyre - Folsyre, folat og folacin er navne på de naturligt forekommende former. Folinsyre er den syntetiske form.

    • Kilder
      • Lever
      • Juice
      • Bønner
      • Kål
      • Salad
    • Behov
      • 0,3 mg
    • Mangeltilstand
      • Megaloblastær anæmi
      • Myelopati (muskelsygdom)
      • Depression
    • Betydning for
      • Folinsyre er nødvendig for omsætningen af en række aminosyrer samt ved dannelse af blandt andet puriner, som indgår i RNA og DNA, cellens arvemateriale.
      • Folinsyre er nødvendig for produktionen af røde blodlegemer (de celler, der transporterer ilt rundt i kroppen).
      • Folinsyre har betydning for kroppens celledeling. Da dannelsen af røde blodlegemer kræver mange celledelinger, kan folinsyremangel give mangel på røde blodlegemer, det vil sige blodmangel.
  • Niacin - Nikotinsyre og Nikotinamid

    • Kilder
      • Kød
      • Grovt brød
      • Fisk
      • Fjerkræ
    • Behov
      • 13-18 mg
    • Mangeltilstand
      • Pellagra
    • Betydning for
      • Nikotinsyre og nikotinamid indgår i to vigtige co-enzymer i energistofskiftet i alle kroppens celler. Disse co-enzymer (flavinadenindinukleotid og flavinmononukleotid) deltager i omsætningen af glukose, aminosyrer og fedt, ligesom de er vigtige for energiomsætningen og opbygningen af nye kemiske forbindelser.
  • B5 Pantotensyre

    • Kilder
      • Fuldkornsprodukter
      • Broccoli
      • Ærter
      • Bønner
      • De vigtigste kilder til pantotensyre i danskernes kost er mælk, æg, lever og bælgfrugter.
    • Behov
      • 4-7 mg
    • Mangeltilstand
      • Forekommer aldrig
      • Træthed, hovedpine og diarré.
    • Betydning for
      • Det indgår som byggesten i stoffet Coenzym A, som nødvendigt for forbrændingen af fedt, protein og kulhydrat til energi.
      • Stoffet også en vigtig komponent i dannelsen af acetylkolin - et vigtigt signalstof i centralnervesystemet.
      • Vitaminet indgår også i produktionen af binyrebarkhormon, galdesyre, kolesterol og kønshormoner.
  • C Askorbinsyre

    • Kilder
      • Frugt
      • Bær
      • Kartofler
      • Grøntsager
    • Behov
      • 75 mg til kvinder og 90 mg til mænd
    • Mangeltilstand
      • Skørbug
    • Betydning for
      • Kroppens immunforsvar, der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.
      • Sammen med jern er C-vitamin nødvendigt for dannelsen af en af de 20 aminosyrer, kroppen bruger til at opbygge protein. Denne aminosyre indgår i proteinet kollagen, der er den trækstærke bestanddel i sener, brusk, tandkød og knogler. Mangler man kollagen medfører det, at de mindste blodkar bliver skøre, og sår heler dårligt.

Printervenlig version

Af Arne Flåten. © 2003-2006